Uitnodiging tot: Echt Kijken!

(Bestaat er dan zoiets als on-echt kijken?)

 Op 8 september opent Yellow Fellow Leidschendam haar deuren voor het publiek met haar tweede tentoonstelling, deze keer helemaal gewijd aan Erik Adriaan van der Grijn, ook wel de ‘yellow fellow’ genoemd. De link mag duidelijk zijn: Jan Verhoeven, de verzamelaar, heeft wat met deze kunstenaar. De grote, wilde schilderijen die vaak gebaseerd zijn op maatschappelijke en politieke gebeurtenissen zoals de oorlog in Joeoslavië , dagen je uit om  de dialoog aan te gaan, om echt te gaan kijken.

Op deze dag zijn ook de ‘biechthokken’ klaar. Deze drie oorspronkelijke biechtruimtes zijn verbouwd tot kleine intieme ruimtes waarin je een 1 op 1 ‘kijkdoos’ ervaring kunt opdoen met een kunstwerk. Of waar coachingsgesprekken kunnen plaatsvinden: met een kunstwerk als coach, of met een (menselijke) coach als je gesprekspartner. Of waar je te biecht kunt gaan bij een kunstwerk. De keuze van de gesprekspartner is aan de bezoeker zelf: hij kan zelf selecteren met welk kunstwerk hij het gesprek aan wilt gaan.

Het experiment dat Yellow Fellow wil aangaan met haar publiek is dat je de ruimte in durft te gaan en daadwerkelijk in gesprek gaat met de kunst. of in ieder geval met de kunst als inspiratiebron. Met een knipoog naar de sacramenten van de katholieke kerk gaat dit experiment over het opzoek gaan naar de diepere betekenis of bedoeling van een persoonlijke vraag, een daad, een actie of een ervaring en waar je meer of andere inzichten in wilt krijgen. Misschien om even stil te staan bij je eigen motieven en/of gevoelens, misschien om jezelf te vergeven, misschien om gewoon even er over te kunnen praten, op zoek naar wat verlichting of verluchting. ‘To clear you chest’ zeggen de Engelsen zo mooi. Je kunt zolang als je wilt de tijd nemen. Want we weten dat de tijd nemen, slow-kijken, meer oplevert dan er niet bij stil staan.

Mogelijk kom je gelouterd uit het biechthokje, mogelijk is het een ‘leuke’ ervaring geweest. Eén ding weet je zeker: het kunstwerk zal altijd jouw biechtgeheim bewaken en er niet verder over spreken.

Waar is dit experiment op gebaseerd? Een paar jaar geleden heeft Yellow Fellow, samen met de Baak een ‘tentjes- experiment’ gedaan op de Learning Lane van de Baak, in Driebergen. Zeven grote, witte tenten staan klaar met een kunstwerk: van Yellow Fellow, van ondergetekende maar ook de natuur als kunstwerk. De bezoeker wordt uitgenodigd om mee te doen aan een experiment: we merken namelijk al snel dat deze manier van introduceren verleidelijker is dan de vraag: wil je in gesprek gaan met’. Voordat de deelnemer een tentje ingaat krijgt hij een simpele instructie:

a)     wil je alvast even nadenken over een actuele vraag die je hebt;

b)    wil je willekeurig tentje in gaan;

c)     wil je vervolgens in gesprek gaan met het kunstwerk dat je in de tent ontmoet;

d)    als je wilt, kun je zo lang als je wilt blijven zitten en;

e)     wil je na afloop met een van ons even delen wat er met je gebeurt is?

We nodigen je uit om dit experiment nu bij Yellow Fellow Leidschendam te ondergaan en hopen dat je je ervaring met ons wilt delen.

Caroline van der Linden
2 september 2012